Az eseményt fotózta Gspann Károly.

Szeretettel köszöntök minden Kedves Jelenlévőt!
Én Csordás Eszter vagyok a Pillanat Művészeti Alapítvány munkatársa, média designer és a projekt egyik alkotója.
Ez a kiállítás az Erzsébetvárosi Anzix projekt részeként jött létre, a Pillanat Művészeti Alapítvány gondozásában. Könnyed hangvétele címéből is érződik, mivel az Anzix jelentése képeslap. A képeslap jelleg azért meghatározó, mivel ez a kiállítás nem szigorú köztérre vonatkozó design tervezés eredménye, hanem kötetlen, áramló művészeti gondolatfolyam, mely szinte dadaista szabadságfokon engedi asszociálni a nézőt Erzsébetváros múltja, jelene és fiktív jövője kapcsán.
A múlt idősíkja Klösz György fotográfus 10 Fortepan Archívumban őrzött fekete fehér analóg fotográfiája által jelenik meg, melyeknek elkészültek a jelenbéli fotó rekreációi azonos nézőpontból. Ez esetenként kihívást jelentett, mivel Klösz György bizonyos képeket emeleti lakásokból fotózott, de megoldottuk birtokháborítás nélkül a fotók elkészítését néha 5m magas létra használatával. A helyszínek fiktív jövőjét pedig digitális szabad kollázzsal jelenítettem meg, melyek mellé a Lauder Javne Iskola és a Csik Ferenc Gimnázium diákjainak alkotásai kerültek alternatív jövőképekként. Véleményem szerint a kiállítást humorukkal és szabad, asszociációikkal nagyban emelik a diákok által készített alkotások. Hálás vagyok, hogy bizalmat adtak, és egy nálam még gyorsabb és vibrálóbb generáció tagjaiként részt vesznek a projektben.
A projekt nem konkrét jövőképet prezentál vagy véd, hanem szabad gondolkodásra invitál a témában. Emellett bepillantást nyerhetünk Erzsébetváros tíz helyszínén át a város e sokszínű szegletébe. A projektben résztvevő diákok manuális kollázs technikával alkottak, amely papír alapú kollázsokat egyes diákok lefotózva kísérleti jelleggel Midjourney Mesterséges intelligencia segítségével alakítottak digitálisan tovább. Ez a technológia megosztó és izgalmas, a workshopok eltérő eredményeket mutattak. Volt, akiknél az AI nem kívánt eredményeket hozott, vagy nehézkesen használhatónak bizonyult és kiemelte a saját kézzel alkotás jelenben is fennálló értékét, és volt, akik számára a gyors és látványos képalkotás lehetséges perspektívájaként nyitott új látóhatárt.
A kiállításon szereplő azon plakátok, melyek jobb alsó sarkában feltüntetésre került az Artivive használati útmutatója AR plakátok, tehát digitális oldalukat beolvasva válnak teljessé. Erre az ingyenes Artivive applikáció használatán túl a hagyományosabb QR kódos technika is lehetőséget biztosít. A beolvasott AR animációk hanggal ellátott alkotások, így ha valaki szeretné az audió részt is élvezni, az tartsa közel a telefonját, hogy ne kelljen, nagyon hangosan szóljon. Aki pedig hang nélkül tekintené meg az AR tartalmakat az némítsa le telefonját a plakátok beolvasása során.
Mivel nincs ezen a világon magában álló érintetlen művészeti projekt, ezért említést tennék azokról a gondolati elődökről, akik a projekt létrejöttét inspirálták.
A művészeti koncepciónak előképül szolgált a MOME média design szakja által 2020-ban létrehozott “Forog az idő” című a József Attila Lakótelepen helyt kapó projekt, melyet Erhardt Miklós, Falvay Miklós, Halák László, Tasnádi József és Erdei Krisztina koordinált.
Továbbá a játékos, könnyed spontán workshop alapú alkotófolyamat előképéül szolgált a jelenleg Eplényi Anna által vezetett GYIK Műhely és a Pillanat Művészeti Alapítvány keretében Szarvas Ildikó által vezetett Babrálda Műhely is.
Ezen jelen kiállításon túl, az Erzsébetvárosi Anzix projekt keretében ez a tárlat a megjelenített helyszíneken köztéri plakátkiállítás formájában települ majd ki. Illetve megvalósul a közeljövőben egy kültéren rendezett sétás beszélgetős koncert is, a köztéri kiállítás kapcsán, A legközelebbi Anzix esemény március 30-án a Closingtown Orchestra zenekar fellépése lesz itt a Klaudióban. Ezekre az eseményekre is várunk titeket szeretettel.
Köszönetet szeretnék mondani:
A projekt koordinátorainak Szarvas Ildikónak és Somody Beátának.
Minden diáknak, aki a workshopokon alkotott és kiállításon szerepel.
Workshop videó operatőrének Kolovratnik Borisznak.
A fotózásban való közreműködésért, Tóth Olivér Artúrnak és Dizseri Barnabásnak.
Illetve ezúton szeretnék köszönetet nyilvánítani a kiállítás befogadásáért a Klaudió Civil Központnak.
Az Erzsébetvárosi Anzix projektet és a kiállítás megvalósulását a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata támogatta. Ez úton is nagy köszönet ezért!
Arra invitálnám a kedves jelenlévőket, hogy a kiállítás megnézése során aktívan fedezzék fel a plakátok AR tartalmait a telefonjaik segítségével. Ehhez az ingyenes ARTIVIVE nevű applikáció letöltése vagy a plakátokon elhelyezkedő jobb alsó QR kód beolvasása szükséges. Ha sikerül letölteni az ARTIVIVE-ot az adott helyszín jelenét kell beolvasni az applikációval. Ez pár másodpercet igénybe vehet. Majd távolabb is lehet lépni, mert az egész plakát mozogni fog. A diákok alkotásait összefoglaló 2 plakát nem animált, de a 10 AR plakát mindegyikében ott lapulnak a helyszínhez kapcsolódó diákmunkák is.
Illetve, hogy ne maradjon el az analóg nyomhagyás, és megindulhasson az eszmecsere, megkérnék mindenkit, hogy írjon vagy rajzoljon pár gondolatot arról a közös gondolattérképre, hogy milyennek reméli a jövőben Erzsébetvárost, vagy a Fővárost. Vessünk papírra, pár gondolatot, hogy is lehetne szép ez a közös jövő?
Mivel ez a projekt egy gondolatjáték, és nem kizárólag reális jövőket ábrázol, így mondható egy szürrealizmussal kapcsolatba hozható kísérletnek.

Így engedjétek meg, hogy Salvador Dalit idézzem, „Have no fear of perfection - you'll never reach it.” Tehát: Ne szorongj a tökéletesség miatt, hiszen az elérhetetlen marad.

Ezzel együtt ne dobjuk el a tettvágyunkat, hiszen szintén Dali mondta: „Intelligence without ambition is a bird without wings.” Vagyis: Az intelligencia ambíció nélkül, csupán olyan, mint egy madár szárnyak nélkül.

Engedjük szabadon gondolatainkat! Merjünk örömmel alkotni, és szép jövőt remélni!
Merjünk tehát: játszani.

Ezennel a kiállítást megnyitom!
Köszönöm szépen.
Csordás Eszter 2024.
Back to Top